Tag Archives: use led display

Прашања што треба да се разберат кога користите LED екрани

4K high led display walls (3)

Со цел да им се помогне на повеќе клиенти да ги користат LED екраните поумешно и поефективно, резимиравме некои знаења кои мора да се земат предвид и да се разберат при користењето на LED екраните. Корисниците кои не се многу умешни во користењето на LED екрани можат да го сфатат сериозно. Откако ќе ја прочитате оваа статија, Верувам дека дефинитивно ќе добиеш нешто.


Фактори кои мора да се земат предвид при користење на LED екрани:
1. Размислете за областа на екранот што може да ја дозволи страницата на корисникот
(1) Односот помеѓу ефективната линија на видот и вистинската големина на локацијата;
(2) Големина и резолуција на пиксели;
(3) Проценка на површината врз основа на единици;
(4) Локацијата за инсталација и околината на екранот за прикажување;
(5) Простор за механичко вградување и одржување на телото на екранот;
(6) Влијанието на аголот на навалување на екранот врз растојанието.
2. Корисниците треба да го постигнат очекуваниот ефект на репродукција
(1) Приказ на текст: Во зависност од неговата големина на текстот и барањата за резолуција;
(2) Нормален видео приказ: 320 x 240 точка матрица;
(3) Стандарден дигитален DVD дисплеј: ≥ 640 × 480 точка матрица;
(4) Комплетно компјутерско видео: ≥ 800 × 600 точка матрица;
(5) Клиентот сам ја дизајнира резолуцијата на екранот;
3. Осветленоста на животната средина влијае на осветленоста на екранот
Општите барања за осветленост се како што следува:
(1) Затворен:>800ЦД/М2
(2) Половина затворен:>2000ЦД/М2
(3) На отворено (свртен кон југ и север):>4000ЦД/М2
(4) На отворено (свртен кон север и југ):>8000ЦД/М2
4. Барања за осветленост за црвено, зелена, и сина во однос на бел состав
Црвено, зелена, а сината различно придонесува за квалитетот на белото. Основната причина е што мрежницата на човечкото око различно перцепира различни бранови должини на светлина. По опсежна експериментална верификација, добиени се следните приближни пропорции за референтен дизајн:
① Едноставниот црвено зелено сино сооднос на осветленоста е 3:6:1
② Прецизен црвено зелено сино сооднос на осветленост е 3.0:5.9:1.1
5. Екраните со целосни бои со висока класа бараат чисто зелени цевки
Во вистинското производство на LED екрани, треба да се изберат три основни LED чипови во боја со висока прозрачна ефикасност и можност за добивање богат и светол екран во боја, така што областа на триаголникот на бојата во табелата со хроматичноста е што е можно поблиску до спектралната крива на боја во облик на јазик, со цел да се задоволат богатите бои и да испуштаат доволно осветленост. Врвот на кривата во облик на јазик е светлина со бранова должина од 515 nm. Затоа, врвните LED екрани избираат чисто зелени LED чипови со бранови должини блиску до 515 nm, како што се LED цевки од 520 nm со бранова должина од 525 nm или 530 nm.
6. Како да се пресмета осветленоста на LED единечна цевка под јасни барања за осветленост и густина на точка?
Методот на пресметка е како што следува: (Земајќи две црвени, еден зелен, и една сина како пример)
Црвена LED осветленост: осветленост (ЦД)/M2 ÷ точки/M2 × 0.3 ÷ 2
Зелена LED осветленост: осветленост (ЦД)/M2 ÷ точки/M2 × 0.6
Сина LED осветленост: осветленост (ЦД)/M2 ÷ точка

WhatsApp нас